dinsdag 16 april
9°C
113 km

Buurgemeenten hebben andere regels over vuurwerk

Morgenavond is het zo ver, dan telt iedereen af naar het nieuwe jaar. En voor sommigen hoort daar ook vuurwerk bij. Niet in alle steden of gemeenten is vuurwerk toegelaten. In Deinze bijvoorbeeld is er een verbod en riskeer je een GAS-boete als je het toch doet. Iets verderop in Gavere mag je gedurende een halfuur wel vuurwerk afsteken. Volgens burgemeester Denis Dierick kan je een verbod niet handhaven en daarom laat de gemeente het beperkt toe.

Het jaar inzetten met knallend vuurwerk. Het is voor velen een traditie. Maar het is niet overal toegelaten. In de politiezone Deinze-Zulte-Lievegem is vuurwerk afsteken verboden. 

Jan Vermeulen (CD&V) - burgemeester Deinze: "Wij kunnen wel een uitzondering toestaan, we doen dat ook maar alleen voor speciale gelegenheden naar aanleiding van een kermis bijvoorbeeld. Het verbod is geldig voor de hele politiezone Deinze-Zulte-Lievegem. Het is opgenomen in het zonaal politiereglement. Dus als we ervan willen afwijken moeten we wel gegronde redenen hebben. Individuele afwijkingen staan we niet meer toe, in het verleden deden we dit wel. Mensen die huisdieren hebben die zijn daar best tevreden over want je kan onmogelijk iedereen op voorhand verwittigen van op die en op die plek gaan we vuurwerk afsteken".

Wie zich toch riskeert en ook betrapt wordt, mag zich aan een GAS-boete verwachten. Een paar kilometer verder, in de politiezone Schelde-Leie, mag je wel vuurwerk afsteken. Niet de hele avond en nacht, maar wel tussen middernacht en half 1 's nachts. En daar hebben ze een reden voor.

Denis Dierick (Open Vld) - burgemeester Gavere: "Verbieden wil ook zeggen dat je het moet kunnen handhaven en dat is het probleem. Als je rond 12u massaal oproepen krijgt bij de politie is dat niet te controleren, vandaar dat we afspraken maken met de burger en zeggen dat het tussen 12 en half 1 getolereeerd wordt. We hopen ook dat mensen deze afspraak aanvaarden. Als je echt iets gaat verbieden, dan wordt het moeilijker en dan krijg je her en der anonieme groepen die samenkomen en vuurwerk gaan afsteken. Bij ons is het met afspraak en ik denk dat dat beter is naar de burger toe".