dinsdag 28 november
3°C
12 km

"Buurtpiraten" zeggen nee tegen een jachthaven aan het Houtdok

Een 200-tal actievoerders verkleed als piraat is vandaag samengekomen aan het Houtdok in Gent. Ze zijn het niet eens met de plannen van de Vlaamse Waterweg om een jachthaven aan te leggen. De buurt vreest dat het te druk zal worden en ze vinden het ook niet kunnen dat ze geen inspraak krijgen. Het liefst van al willen ze dat het Houtdok een rustplek blijft voor iedereen.

Frederik Sioen - buurtbewoner en muzikant: "We hebben gehoord dat er een uitbater gezocht wordt voor de jachthaven en we vinden dat dit niet echt past bij de buurt. De Sfeer van het Kapitein Zeppospark is fantastisch. Het is hier nog maar net vernieuwd en het is een plek waar veel mensen kunnen komen zitten en genieten van de rust. We willen niet dat er een commerciële jachthaven komt die hier de regels zal komen bepalen. Het is al moeilijk om hier in de buurt betaalbaar te komen wonen en we vrezen dat zo een jachthaven de prijzen nog wat meer naar omhoog zal stuwen".

Nochtans is er volgens de Vlaamse Waterweg nood aan meer ligplaatsen in Gent. Bij de jachthavens die er nu al zijn, staan er soms wel tientallen mensen op de wachtlijst. Een extra jachthaven is dus meer dan welkom, vindt de Vlaamse Waterweg. De buurtbewoners hopen vooral dat ze inspraak krijgen in de plannen. Onno Vandewalle van PVDA is alvast van plan om de situatie in het Vlaams parlement te bespreken.

Onno Vandewalle (PVDA) - Vlaams parlementslid: "In september ga ik de vraag stellen aan Lydia Peeters, ik heb hem al ingediend. Ik wil dit protest naar het Vlaams parlement brengen. ik vind dat dat daar gehoord moet worden. lydia Peeters is hier nog nooit geweest denk ik, die weet niet wat er hier leeft. Die weet niet dat de mensen in deze volkswijk kleine huisjes hebben en nood hebben aan openbare ruimte. Ik ben nog geen enkele Gentenaar tegengekomen die tegen mij zei: aan het Houtdok, daar hebben we nu eens een jachthaven nodig".