Champignonkwekerij Vandecasteele gaat slim om met de "voetjes" van de champignons

Het is vandaag World Overshoot Day. Dat is de dag waarop de mens alle natuurlijke bronnen op aarde heeft opgebruikt voor dit jaar. Grondstoffen hergebruiken is dus erg belangrijk. En die boodschap heeft champignonkwekerij Vandecasteele in Adegem goed begrepen. Zij hergebruiken een klein onderdeel van hun champignons, dat later wordt verwerkt in cosmeticaproducten en pleisters

Bij champignonkwekerij Vandecasteele in Adegem verwerken ze wekelijks 25.000 kilo champignons. Die gaan dan naar groenten-en fruitwinkels maar ook restaurants en hun eigen champignonautomaat. Elke champignon heeft ook een voetje dat niet eetbaar is en dus vaak wordt weggegooid. Maar dat doen ze niet bij de kwekerij in Adegem. In een lopend onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek en Inagro blijkt dat de voetjes chitine bevatten. Een stof die heel waardevol is voor de farma-en cosmeticasector. 

Leen Degezelle, champignonkwekerij Vandecasteele: "Chitine is een stofje die enkele belangrijke eigenschappen heeft die voor farma-en cosmetica interessant zijn. Het is antibacterieel, het is UV afstotend, het is hydraterend, het is ontstekingsremmend, het wordt onder andere gebruikt in pleisters voor open wonden. Momenteel halen ze de chitine uit schaaldieren en komt het van het buitenland. Het voordeel van de chitine uit champignonvoetjes te extrageren is dat het natuurlijk lokaal beschikbaar is en dat het plantaardig is". 

Van de 25.000 kilogram die ze wekelijks telen, hebben ze 3.000 kilogram aan voetjes. Champignons groeien heel snel en moeten bij Vandecasteele dagelijks geplukt worden. Als de hele sector zou samenwerken kan dit op grote schaal een duurzame oplossing zijn, klinkt het bij de kwekerij. Het extrageren van de chitine is een proefproject van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek en Inagro dat nu een eerste fase heeft afgerond. Nu de subsidies zijn goedgekeurd kan het onderzoek naar een volgende fase.