zaterdag 2 maart
10°C
14 km

De Leiegemeenten zijn extra waakzaam door de stand van het water

De hevige regenval van de afgelopen dagen in Noord-Frankrijk heeft nu ook de Leiestreek bereikt. Afgelopen nacht brak de Leie aan Astene sas zelf uit haar oevers. Vandaag bleef het relatief rustig, maar de gemeenten langs de Leie wapenen zich toch tegen eventuele overstromingen. Vanavond wordt opnieuw hevige regen verwacht. 

Door de hevige regenval waarschuwt De Vlaamse Waterweg voor mogelijke overstromingen. De alarmdrempels worden overschreden op de Leie vanaf het sluizencomplex Sint-Baafs-Vijve in de richting van de Toeristische Leie, tussen Deinze en Gent. Dat het water zo hoog komt te staan is het gevolg van de hevige neerslag in Noord-Frankrijk. Aan het sas van Astene ging het water vannacht zelfs buiten de oevers maar die situatie is momenteel stabiel. Toch wordt verwacht dat het waterpeil vanavond en vannacht opnieuw zal stijgen.

Jan Vermeulen (CD&V), burgemeester Deinze: "Deze nacht zal het nog hoger komen. Er zullen spectaculaire foto's kunnen getrokken worden in de Leiemeersen morgen. Daar zal een groot deel van de Leiemeersen echt blank staan in de omgeving van Ooidonk en Astene sas, de omgeving van Maaigemdijk ook . Dus dat maken we niet zo heel veel mee. Maar gelukkig is de impact voor de bewoners, voor de huizen, volledig weggewerkt. Tien-twintig jaar geleden hadden we telkens een woning die dan onder water kwam, dat probleem is opgelost".

Vanmorgen werd de steiger aan het Sint-Poppoplein afgezet wegens wateroverlast en dat zal ook morgen nog zo blijven.  Ook in Sint-Martens-Latem staat het waterpeil hoog. De situatie is stabiel maar ook daar verwachten ze dat het water in de loop van de avond verder zal stijgen. Aangezien er ook in Latem mensen in een risicogebied wonen, zijn de gemeentewerkers sinds 10 uur vanmorgen bezig met zo'n 9 ton zand te verdelen over 200 zandzakken. Die staan op twee plaatsen in de gemeente en zijn ook echt bedoeld voor inwoners van het risocogebied. De gemeente verwacht geen zware overlast door de regen maar neemt de nodige voorzorgen. 

Pieter Vanderheyden (WELZIJN), burgemeester Sint-Martens-Latem: "Wel eigenlijk, een aantal jaar geleden hebben we de weg hier opgehoogd waardoor de weg inprincipe moet bereikbaar blijven en berijdbaar. We zorgen wel voor zandzakjes en die plaatsen we op twee locaties; aan de Meerstraat en einde Baarle-Frankrijkstraat. En de inwoners van de huizen die in het risicogebied liggen, die krijgen via B-alert krijgen waar ze de zandzakjes kunnen vinden".