De Welgezinden zijn na 128 jaar uitgezongen

Na bijna 130 jaar houdt het Eeklose mannenkoor De Welgezinden ermee op. Het bekende koor vindt maar geen nieuwe zangers en de overgebleven 12 leden houden het dan ook voor bekeken. 

In 1893 gingen ze van start, De Welgezinden uit Eeklo. Het begon als een grap tussen vrienden op café. Intussen vormen ze één van de oudste mannenkoren van ons land. Maar 128 jaar na de oprichting is het genoeg geweest. Want de leden worden ouder en vooral, er komen geen jonge zangers bij. "Er zijn nog enkele jongeren, bij de tenoren bijvoorbeeld. Maar jongeren, dat zijn vijftigplussers", vertelt voorzitter Dirk Verstraete, lid sinds 1960. "Voor de rest zitten er geen bij. In feite vallen er eerder af dan dat er bijkomen."

Geen echte zangers
Ze blijven nog met 12 over, de leden die nog echt zingen. "Het waren geen zangers in feite", vervolgt Dirk. "Mijn broer was lange tijd dirigent en hij zei vaak "Ik zit hier met stoofhout. Wat moet ik daarmee doen?". Je moest geen proef afleggen om te kunnen zingen, dus er zaten zangers bij die nauwelijks toon konden houden. Maar door te repeteren en door eraan te werken, kwam er wel een mooi geluid uit. Er zijn echt mooie concerten geweest, maar er was werk aan."

Optreden voor prins Filip
Het hoogtepunt van De Welgezinden was misschien wel in 1993. Ter ere van het 100-jarige bestaan van het koor mochten ze optreden voor niemand minder dan -toen nog- prins Filip. Maar nu zijn de mannen dus uitgezongen. Voor wie erop gehoopt had, heeft pech, er komt geen afscheidsoptreden meer.