zondag 7 maart
-3°C
0 km

Explosief gevonden in Rieme, buurtbewoners en school geëvacueerd

In Rieme, in Evergem, is vanmorgen een vliegtuigbom gevonden. 140 leerlingen van een basisschool en de bewoners van 25 huizen werden geëvacueerd.

Momenteel wordt de dorpskern van Rieme vernieuwd. Daarbij is vanmorgen in de Riemewegel een vliegtuigbom gevonden. De gemeentelijke fase van het rampenplan werd meteen afgekondigd. De hele omgeving in een perimeter van 100 meter werd meteen ontruimd. 140 leerlingen van basisschool De Cocon en de bewoners van 25 huizen werden geëvacueerd. Zij werden ondergebracht in sportcentrum Hoge Wal in Ertvelde.

Dorp gebombardeerd tijdens wereldoorlog

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft de bom intussen onschadelijk gemaakt. De inwoners van Rieme werden bij het begin van de werken gewaarschuwd voor dergelijke vondsten. Het dorp werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd, de olieraffinaderij was daarbij het doelwit. Volgens de gemeente zijn er geen concrete aanwijzingen dat er (niet ontplofte) explosieven in de grond zitten en is er dus ook geen reden tot paniek.