dinsdag 28 november
3°C
15 km

Fabriek in Terneuzen wil CO2 omvormen tot vloeistof voor batterijen

In het Nederlandse Terneuzen hebben ze een Europese primeur te pakken. Daar zal een proeffabriek gebouwd worden die CO2 kan omzetten naar een vloeistof die nodig is om batterijen te maken. Het is het bedrijf Alta Carbon Technologies uit het Hollandse Gouda die de fabriek in Terneuzen zal bouwen. In een eerste fase gaat het om een proefproject en zal de fabriek gemonitord worden vanuit Gouda. Op langere termijn moet die ook arbeidsplaatsen creëren in Terneuzen. 

Staat op deze gronden in de buurt van de elementenweg in Terneuzen binnenkort een nieuwe fabriek? De vergunningsaanvragen zijn in ieder geval lopende voor een proeffabriek, die meteen ook een primeur zou betekenen voor Europa.

Frank Vergunst - algemeen directeur Alta Group: "We hebben een catalysator ontwikkeld die er voor zorgt dat je co2 kan gebruiken als grondstof om een vloeistof te maken die je kunt gebruiken in accu’s, battereijen. We zijn er al sinds 2016 met bezig dat heeft geleid  tot waar we nu staan. We zijn nu bijna zover dat we onze investeringsbesluiten kunnen maken en dan kunnen we starten met het project". 

Zo kan het dus zijn dat de fabriek van de toekomst net over de Belgische grens komt te staan. Wat dan weer een ideale samenwerking kan tot stand brengen met bedrijven in de Gentse haven zoals Arcelor Mittal.

Frank Vergunst - algemeen directeur Alta Group : "Impuls uit Zeeland die heeft ons geholpen om ons een kickstart te geven. Die financiële injectie heeft ons gebracht waar we nu staan. En daarvoor moesten we in Terneuzen komen vandaar. Maar dat vonden we ook niet erg want het is ook een mooie gebied".