donderdag 18 april
11°C
87 km

Fietsbrug naar het Eiland mag nu toch gebouwd worden

De bouw van de fietsbrug aan het Eiland Zwijnaarde kan dan toch verder gezet worden. De werken aan de brug zijn dit voorjaar stilgelegd. Volgens Natuurpunt moest er rekening worden gehouden met lichtvervuiling, ondermeer voor de vleermuizen in de buurt. Intussen is er een nieuwe vergunning verleend, maar daarin staat dat er geen verlichting op de brug mag komen en dat de brug 's avonds en 's nachts best wordt afgesloten omwille van de veiligheid. Bij de stad Gent zijn ze ontevreden. Zij willen een brug met verlichting.

Vorig jaar in augustus zijn de werken gestart voor een nieuwe fietsbrug die het Eiland Zwijnaarde met de Zwijnaardsesteenweg in Merelbeke zal verbinden. Normaal zou de brug deze zomer klaar zijn, maar de werken werden in februari stilgelegd. De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning omdat de plannen niet op voorhand waren voorgelegd aan de gemeenteraden van Merelbeke en Gent. Bovendien maakte ook Natuurpunt zich zorgen omdat de verlichting op de brug vogels en vleermuizen in de buurt zou kunnen storen. Intussen heeft de Vlaamse Waterweg een nieuwe vergunning op zak en kan de bouw dus verder gezet worden, maar wel met een opvallende beperking.  

Sofie Bracke - voorzitter nv Eiland Zwijnaarde: "Het is uiteraard goed nieuws dat de bouw kan worden verder gezet, maar er is ook beslist dat er geen verlichting op die fietsbrug komt. Het is een fietsbrug van 88 meter lang die de bedoeling heeft om dit zeer duurzame bedrijventerrein te ontsluiten voor fietsers ook richting Merelbeke. Nu is de beslissing van helemaal geen verlichting en wordt zelfs de suggestie gedaan om de brug 's avonds en 's nachts af te sluiten. Dat betekent dat je bijvoorbeeld in de winter om half vijf 's avonds tegen een hele hoop werknemers om vooral niet met de fiets naar het werk te komen en kies voor andere middelen en dat is net wat we niet willen".

Bracke vindt dat er te weinig opties zijn onderzocht. Een ander soort verlichting bijvoorbeeld die minder storend is voor de vleermuizen of waarom niet werken met een bewegingssensor? De stad wil met de Vlaamse overheid in dialoog gaan in de hoop de plannen te wijzigen, want de fietsbrug wordt erg belangrijk voor het bedrijventerrein. Op termijn zullen hier 3000 mensen werken en dankzij de brug wordt de fietsafstand met 2 kilometer ingekort.