dinsdag 16 april
9°C
10 km

Freinetschool De Spiegel op straat voor veilig verkeer

"Geef ons een een fietsstraat of een zone 30 met verkeersremmende maatregelen". Dat is de vraag van Freinetschool De Spiegel in Gent. Die stuurde de leerlingen en hun ouders de straat op om te protesteren tegen één van de zwaarste verkeerstrechters die Gent rijk is. De school ligt langs de drukke Zwijnaardsesteenweg, en daar passeren dagelijks heel wat auto's. Volgens de 250 betogers is het onveilig om naar school te gaan. De actie kwam er naar aanleiding van de Strapdag, een jaarlijkse actiedag waarop leerlingen en hun ouders worden aangespoord om al stappend of trappend naar school te komen.

Freinetschool De Spiegel in Gent maakt van de 17e editie van de Strapdag gebruik om actie te voeren. De 250 leerlingen leggen vanmorgen,  samen met enkele buurtbewoners, het verkeer rond de school stil.

Dolores Van de Reck, beleidsondersteuner basisschool De Spiegel: "Het is hier wel altijd al druk geweest, het is de Zwijnaardsesteenweg. Hier rijdt een bus dus die zorgt sowieso voor veel drukte, maar door al die verkeersstromen die bij elkaar komen en die meer en meer bij elkaar komen, krijg je eigenlijk een heel drukke situatie waardoor het niet meer veilig is voor de kinderen om hier te fietsen op schooldagen". 

Het drukke verkeer valt te verklaren door het nabijgelegen UZ. Er zijn in de buurt ook drie campussen van de hogeschool en de Universiteit Gent. Combineer dat met de lijnbussen en het verkeer in beide richtingen en je hebt een pak problemen. De buurtbewoners deden vorig jaar al een telling van het aantal fietsers; Hier passeren tijdens de ochtendspits maar liefst 1.500 fietsers op amper twee uur tijd. Nochtans heeft de straat geen officiële fietspaden en de snelheidslimiet wordt zo goed als niet nageleefd.