dinsdag 24 mei
19°C
0 km

Geen verplichte sluitingsdag meer in Gent

De stad Gent heeft de verplichte sluitingsdag voor winkeliers geschrapt. Door de erkenning als toeristisch centrum kunnen de winkels nu in principe alle dagen open zijn. Het is de handelaar zelf die de keuze maakt om te sluiten of niet. 

In Gent moesten de winkeliers verplicht sluiten op zondag, met uitzondering van de 15 koopzondagen. Maar het aantal toeristen in Gent is de laatste jaren gestegen en de vraag naar een erkenning als ‘toeristisch centrum’ werd steeds groter. Het stadsbestuur heeft die beslissing nu genomen. De handelaars krijgen zo meer vrijheid. 

UNIZO tevreden met de beslissing

Unizo reageert opgetogen op de beslissing van de stad. Het zal de concurrentiepositie van de Gentse handelaars met de e-commerce vergroten. Webwinkels kunnen de klok rond verkopen en dat zorgt voor een oneerlijke concurrentie. Bovendien zijn de winkelstraten aan de kust en in Antwerpen wel open op zondag en ook dat is extra concurrentie.  Nu kunnen handelaars zelf bepalen welke zondagen ze werken en welke niet en de stad zal het ‘shoppen op zondag’ blijven stimuleren. Ook dat is een meerwaarde voor de Gentse handelszaken.