woensdag 17 augustus
25°C
85 km

Geneeskunde voor het Volk wil meetpunt aan ArcelorMittal


De artsen van Geneeskunde voor het Volk in Zelzate willen dat er een mobiel meetpunt komt in de buurt van staalproducent ArcelorMittal. De staalreus waarschuwde vorige week nog voor mogelijke smoghinder omdat een belangrijke filterinstallatie enkele weken buiten dienst is. 

Sinds vorige week is een belangrijke ontzwavelingsinstallatie bij staalproducent ArcelorMittal uitgeschakeld omdat er dringende herstellingen nodig zijn. ArcelorMittal waarschuwde vorige week al dat er mogelijk meer zwaveldioxide in de lucht kan hangen en dat er daardoor smoghinder kan optreden. Maar de artsen van Geneeskunde voor het Volk willen graag weten hoeveel zwaveldioxide er nu al die tijd precies in de lucht zal hangen. "Ik ben arts en ik maak me toch zorgen", zegt Karl Segers.

Meetpunt
Geneeskunde voor het Volk wil daarom dat de Vlaamse MilieuMaatschappij tijdelijk een mobiel meetpunt installeert in de buurt van ArcelorMittal. Op die manier kan de mogelijke luchtverontreiniging worden gemeten en kunnen er eventuele maatregelen genomen mochten de waarden voor zwaveldioxide overschreden worden. ArcelorMittal bevestigt dat er smoghinder kan veroorzaakt worden de komende dagen, maar dat de hoeveelheid zwaveldioxide in de lucht nooit hoger zal zijn dan de toegelaten normen.