Gent en Eeklo willen leegstand aanpakken

Gent en Eeklo willen de leegstand in hun stad aanpakken. Ze willen hun centrum aantrekkelijker maken en doen daarom een beroep op experten. 

Gent en Eeklo reageerden hiermee op een oproep van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Die was op zoek naar gemeenten die hun handelskern willen versterken. In totaal reageerden 82 gemeenten positief op de oproep, waaronder dus Gent en Eeklo in onze regio.

Verloedering
De steden en gemeenten die zich aanmeldden, kunnen nu beroep doen op experten om hun handelskern nieuw leven in te blazen. “Leegstand in het centrum van een gemeente of stad zorgt voor verloedering en zorgt zelf ook voor extra leegstand", zegt minister Crevits. "De aantrekkingskracht van een kerngebied neemt af. Daarom moeten we de handelskernen van onze gemeenten herdenken. Hoe ga je om met de vrijgekomen ruimte?"

Mobiliteitsproblemen
Naast het aanstellen van experten is er ook een investeringsfonds opgezet om handelspanden aan te kopen en wordt de regelgeving aangepast. De experten doen onderzoek in elke gemeente en doen voorstellen voor het ontwikkelen van innovatieve winkelconcepten, de make-over van een plein, het oplossen van een mobiliteits- of parkeerprobleem of het creatief in de etalage zetten van de troeven van de handelskern. De minister voorziet hiervoor 1,5 miljoen euro.