vrijdag 1 december
0°C
90 km

Gent heeft de eerste respijtplek voor mensen met psychische problemen in Vlaanderen

De Moester in Sint Denijs-Westrem stelt een nieuwe "respijtplek" voor. Dat is een huisje waar mensen die het psychisch lastig hebben, even kunnen verblijven om tot rust te komen. De Moester is een hoeve voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, en naast sociaal contact en arbeidstrajecten bieden ze nu ook deze formule aan, aan mensen die er nood aan hebben.  

Op het domein van de Moester, tussen het groen, staat deze gloednieuwe respijtplek. Het is een sober maar gezellig ingericht huisje waar mensen terecht kunnen die het moeilijk hebben door een psychische kwetsbaarheid. Een verblijf is volledig vrijblijvend, en de bezoeker kiest helemaal zelf hoe het wordt ingevuld. Er was al een vorig respijthuisje, maar dat wordt nu vervangen door dit gloednieuwe exemplaar. 

Tine Heip - coördinator Beschut Wonen IPSO: "Het is bedoeld voor mensen die voelen dat hun draagkracht aan het wankelen gaat, die omwille van moeilijkheden in het dagdagelijkse leven voelen dat de psychische kwetsbaarheid de voorgrond neemt". 

Een plek dus om die psychische draagkracht terug te vinden. En daar is nood aan. Vaak kan een initiatief als dit een ziekenhuisopname voorkomen. Dat is niet enkel voor het individu minder ingrijpend, maar ook de maatschappelijke kost blijft zo beperkt.   

Tine Heip - coördinator Beschut Wonen IPSO: "De mensen die aanwezig waren in de respijtplek hebben daar een enorm voordeel uit gehaald. We hebben mensen die zeggen: ik neem normaal gezien veel pijnmedicatie, maar deze week heb ik geen medicatie moeten nemen. Of: ik kon in opname gaan, maar ik ben tochh niet in opname gegaan want het was voldoende voor mij. Of ik ben nadien nog altijd niet aan het drinken. Dat zijn prachtige verhalen over de meerwaarde van deze respijtplek. Wij geloven echt in het maatschappelijk belang van dergelijke plekken, ook naar uitbreiding in de toekomst toe.