donderdag 18 april
11°C
64 km

Gent maakt busritten van en naar de Blaarmeersen veiliger

De stad Gent neemt maatregelen om de overlast op de bussen van De Lijn, die naar de Blaarmeersen rijden, te stoppen. Er komen extra lijnspotters en de politie zal bussen begeleiden en onmiddellijk ingrijpen bij incidenten. In het slechtste geval riskeren amokmakers een plaatsverbod. De vakbonden willen de maatregelen een kans geven, maar bij nieuwe incidenten volgen er wellicht stakingen. 

De afgelopen dagen waren er enkele incidenten met jongeren op bussen van De Lijn tussen het station Gent-Sint-Pieters en de Blaarmeersen. Verschillende buschauffeurs en reizigers voelden zich daardoor onveilig en dus trokken de vakbonden aan de alarmbel. De stad neemt nu enkele maatregelen.

Mathias De Clercq (Open Vld) , burgemeester Gent: "De politie zal heel sterk aanwezig zijn zowel op het Sint-Pietersstation als er rond. Maar ook op het traject naar de Blaarmeersen en ook op de Blaarmeersen. Bij de grote in-en uitstroom van de bussen zal de politie naast de bussen rijden. Indien er een incident zullen ze de bus stoppen in het belang van de veiligheid van de chauffeurs en de reizigers. We voorzien ook extra ogen en oren op het terrein en ook lijnspotters zullen aanwezig zijn. Ik heb ook aan de politie de opdracht gegeven om systematisch identiteitscontroles te doen. Wie zich herhaaldelijk misdraagt, riskeert ook een plaatsverbod te krijgen".

Gematigd positief 

De vakbonden reageren gematigd positief. Ze hadden gehoopt dat er politie op de bussen aanwezig zou zijn, maar dat gaat dus niet door. De bonden hopen dat ze vooraf zullen weten hoeveel agenten er beschikbaar zijn. Want bij nieuwe incidenten sluiten zij niet uit dat er stakingen komen.