woensdag 17 augustus
25°C
83 km

Gents chemiebedrijf plaatst 3700 zonnepanelen en transporteert groene energie via directe kabel

Het Gentse chemiebedrijf Christeyns heeft 3700 zonnepanelen geplaatst, goed voor een CO2-besparing van 344 ton per jaar. 

Christeyns ontwikkelt en produceert reinigings- en desinfectiemiddelen. De nieuwe zonnepanelen hebben een gezamenlijk vermogen van 1.018 kWp. Ze moeten jaarlijks 1 miljoen kWh groene energie opwekken, wat overeenkomt met het jaarlijkse energieverbruik van 311 Vlaamse gezinnen. 40% van de opgewekte zonne-energie zal gebruikt worden voor de productie van het bedrijf. Zo kan jaarlijks 20% van de energiebehoefte ingevuld worden met zonne-energie.

Directe kabel met groene energie
Het zonnepark van Christeyns is een van de eerste projecten in Vlaanderen die over een directe kabel beschikt om groene energie te transporteren. Dat is nodig, omdat de panelen op het distributiecentrum liggen en niet op de productieafdeling zelf. Het distributiecentrum ligt aan de overkant van de straat. Via de passerelle werd een directe elektriciteitslijn geïnstalleerd over de Afrikalaan, die beide centra met elkaar verbindt. 

"Nieuwe stap"
“Na de realisatie van een innovatief energiesysteem op basis van eigen afvalwater en restwarmte in de woonwijk De Nieuwe Dokken, zijn zonnepanelen de volgende stap in onze evolutie naar een duurzamer bedrijf dat lokaal stevig verankerd is" zegt Jef Wittouck, managing director van Christeyns. "De zonnepanelen zullen een duurzaam alternatief bieden voor ons eigen stroomverbruik en zullen goed zijn voor een drastische verlaging van onze CO2-uitstoot.”