Gentse moslims vieren Suikerfeest: "Met veel baklava"

Vandaag vieren moslims het Suikerfeest. Dat is het einde van de ramadan, een vastenperiode van dertig dagen. 

De dag begint met een viering in de moskee, en daarna staan een hele hoop familiebezoeken op het programma. Want het Suikerfeest draait in de eerste plaats rond samenzijn met vrienden en familie. Maar ook lekker eten hoort erbij.  Moslims vieren met het Suikerfeest het einde de ramadan. 30 dagen lang werd er niet gegeten als de zon op was. Het is dan ook niet abnormaal dat eten vandaag centraal staat.

"Iedereen is blij nu. De ramadan is voorbij. Het is Suikerfeest. Iedereen doet mooie kleren aan, en viert feest. Vandaag ga ik veel koken voor mijn vrouw. Vlees, spinazie, kip, broodjes. En gesuikerde gerechten, ook rijstpap. Zeer lekker. Het wordt gevierd met baklava, Turks fruit, en met familie."

En vooral dat laatste is belangrijk. Eten hoort erbij, maar familie en vrienden, dat is waar het om draait.

Mehmet Duzgun - Turkse bakker: "We verkopen normaal brood en Turkse specialiteiten, maar vandaag is het meer baklava dan op andere dagen. Gisteren was het veel werk om het klaar te maken, en vandaag om te verkopen. En vanavond gaan we het vieren."

Moslims vieren met het Suikerfeest het einde de ramadan. 30 dagen lang werd er niet gegeten als de zon op was. Het is dan ook niet abnormaal dat eten vandaag centraal staat.

 

insluiten