zaterdag 2 maart
10°C
7 km

Gentse ochtendspits in de war door boerenprotest

Net als gisteren waren er op verschillende plaatsen in onze regio vandaag boerenprotesten. De grote snelwegen bleven vrij, maar in Gent waren er wel meerdere wegblokkades. In de vroege ochtend verzamelden honderden boeren op de kleine ring van Gent, de R40, aan de Bijloke. De hele voormiddag kon daar geen autoverkeer passeren, maar de manifestatie verliep rustig. 

De boeren blokkeren de kleine ring al sinds vroeg in de ochtend. Hier in de Bijloke vindt vandaag een symposium van de Vlaamse overheid plaats, over de toekomst van de landbouw in Europa. Onder meer Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns doet mee aan dat symposium en dus vinden de boeren dit de uitgelezen kans om hun boodschap over te brengen. 

Mark Wulfrancke - Algemeen Boerensyndicaat: "We zien hier al deze jonge boeren die Gent bezoeken. Het signaal is heel duidelijk. Er zijn hier ik-weet-niet-hoeveel tractoren, honderden. Het is een groot succes en het signaal is duidelijk. Ook voor de Gentse bevolking. We hebben daar die rode zakdoeken aan het balkon gezien. De steun kan niet meer uitgesproken zijn. Dat doet deugd, dat doet deugd". 

De boeren voelen dus veel steun vanuit de bevolking, maar ze verwachten toch vooral actie van de politiek. Er zijn veel regels, en die regels zijn dan ook nog eens verdeeld over verschillende ministerposten. De boeren willen beter overleg met de hele Vlaamse regering. En er zijn hier weer opvallend veel jonge boeren. Zij klagen het strenge vergunningenbeleid van de overheid aan, en ze vrezen voor de toekomst. Er zijn op voorhand goede afspraken gemaakt met de politie, en het symposium in de Bijloke is zonder hinder kunnen doorgaan. De boeren houden ook rekening met het beginuur van het Lichtfestival hier in Gent, en houden zich aan de afspraak om rond de middag de kleine ring weer vrij te maken.