zaterdag 2 maart
10°C
8 km

Gentse onderzoekers willen af van stinkende kledij

Komt er een einde aan stinkende kledij. Op die vraag willen onderzoekers van de UGent een antwoord vinden. Ze gaan aan de slag met het permastink-fenomeen, dat is wanneer kledij zelfs na het wassen een bepaalde geur vasthoudt. Voor de studie zijn ze nog op zoek naar 100 vrijwilligers die gedurende acht maanden hun kledij willen laten stinken. 

Kledij die blijft stinken ook al heb je ze net gewassen. Misschien heeft u er ook wel eens last van. Dan kunnen de onderzoekers aan de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen van de UGent je binnenkort misschien helpen. Zij gaan namelijk aan de slag met het permastink-fenomeen ofwel de permanent stinkende kledij. Het is een wereldwijd probleem waar nog geen antwoord op is. 

Chris Callewaert,faculteit Bio-Ingenieurwetenschappen UGent: "Permastink kledij is eigenlijk permanent stinkende kledij, afgekort. En dat is eigenlijk een groot probleem in de industrie. Vroeger hadden we dat eigenlijk niet want in de jaren '90 wasten wij voornamelijk op hogere temperaturen en met chemisch gebaseerde waspoeders. Tegenwoordig is het allemaal op enzymen gebaseerd en wassen sommigen op 30°graden en op koude temperaturen. En dat is eigenlijk een ideale omstandigheid voor bacteriën om in te groeien. Dus die bacteriën verminderen wel een klein beetje maar ze zijn nog altijd aanwezig en ze worden niet gedood. Waardoor ernog altijd bacteriën aanwezig zijn op je kledij en zorgen dus ook voor de geurtjes".

Uit voorgaand onderzoek van dezelfde faculteit blijkt wel dat het fenomeen vooral verschijnt bij synthetisch materiaal zoals polyester. Bij katoen of natuurlijke materialen is dat veel minder. Hoeveel mensen last hebben van het fenomeen is moelijk te zeggen maar het cijfer ligt rond de 10 procent. Om hier meer duidelijkheid in te krijgen is die faculteit op zoek naar 100 mensen die gedurende de proefperiode hun kleren willen doen stinken. Het enige wat je moet doen is 30 weken lang, stinkende t-shirts dragen. Wie interesse heeft kan mailen naar Permastink@UGent.be