Gezondheidsonderzoek duurt 20 jaar

20 jaar lang zal het UZ Gent samen met de UGent, de stad en imec de gezondheid van 20.000 Gentenaars opvolgen. Het gaat om een uniek gezondheidsonderzoek in ons land om te kijken welke impact veroudering heeft op ons lichaam. Op die manier kan de geneeskunde mee evolueren en kunnen ze tot nieuwe inzichten komen. Als jij wil meewerken, ben je zeker nog niet te laat. Het onderzoeksteam komt nog ruim 19.000 kandidaten te kort. Enige voorwaarde is dat je ouder moet zijn dan 45.

André is 81 en ondergaat enkele fysieke testen in het UZ Gent. Hij is één van de deelnemers die zich de komende 20 jaar zal laten opvolgen voor een groot gezondheidsonderzoek. Daarmee wil het ziekenhuis samen met de UGent, de stad en imec onderzoeken hoe we gezond ouder kunnen worden.

Lies Lahousse - hoofdonderzoeker Gezondheidsmonitor: "En dat doen we door vanalles te meten. We kunnen steeds meer en beter meten, maar wat gebeurt er met al die metingen? Dat willen we nu wetenschappelijk onderzoeken. Hoe we vroegtijdig kunnen voorspellen wie welke aandoening krijgt en hoe we daar vroegtijdig op kunnen ingrijpen".

Tegen 2050 zal naar schatting 1 op 3 Vlamingen 65 jaar of ouder zijn. Om een langer leven te hebben zonder al te veel kwaaltjes of ziekte, moet de zorg ook mee evolueren. En dat beseft ook André.

André Berkvens - deelnemer Gezondheidsmonitor - 81 jaar: "Wij hebben in België fantastische geneeskunde. Alles wat daarbij kan helpen voor goede en laatste gelukkige jaren met vrienden en partner uiteraard, daarom doe ik mee".