zaterdag 30 september
20°C
20 km

ILVO wil meer peulvruchten op ons bord

De Vlaming eet nog te weinig peulvruchten. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek van het ILVO, het Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek van de Vlaamse overheid. Nochtans zijn peulvruchten erg gezond en bovendien bieden ze interessante mogelijkheden voor de landbouw in onze streek. Het ILVO wil peulvruchten in de kijker zetten en dat doen ze vandaag in Merelbeke, op een evenement voor al wie geïnteresseerd is. 

Het ILVO doet onderzoek naar alles wat met voeding te maken heeft, en hier in Merelbeke hebben ze een heus proefplatform voor peulvruchten. Hier test het ILVO de teelt en de verwerking van peulvruchten uit, zodat landbouwers hopelijk later op grote schaal peulvruchten kunnen gaan telen op hun land. Het ILVO wil iedereen, van landbouwers tot consument, overtuigen van de voordelen van peulvruchten. En dat zijn er nogal wat. 

Joke Pannecoucque - onderzoeker ILVO: "Peulvruchten zijn goed voor de gezondheid, omdat ze plantaardige eiwitten bevatten, maar daarnaast zijn ze ook heel rijk aan vezels en allerhande vitaminen en nog andere componenten die heel goed zijn voor de menselijke gezondheid. Maar bovendien zijn ze ook goed voor onze planeet. Die combinatie maakt dat ze uniek zijn". 

Zeeuws-Vlaanderen staat bijvoorbeeld gekend voor de teelt van bruine bonen. Daar bestaat al een succesvolle keten van landbouwer tot consument. De onderzoekers willen laten zien aan landbouwers dat het telen van peulvruchten heel interessant kan zijn, ook al is er nog wat werk aan de winkel.

Joke Pannecoucque - onderzoeker ILVO: "We moeten ervoor zorgen dat de landbouwer die zijn teelt op de akker heeft, iets verdient aan zijn peulvruchten, dat hij een goeie prijs krijgt voor wat hij verkoopt. Anderzijds hebben we ook gehoord bij de verwerkers dat het hun wens is om een continue aanvoer van kwaliteitsvolle producten te krijgen. We moeten zorgen dat die twee op elkaar zijn afgestemd, en we moeten er eigenlijk ook voor zorgen dat de consument zich bewust wordt dat peulvruchten eiwitrijk zijn en dat ze goed zijn voor de gezondheid en voor de planeet.