vrijdag 14 juni
19°C
55 km

Kraantjeswater in Lochristi en Destelbergen is weer in orde

Inwoners van Destelbergen en Lochristi kunnen vanaf vandaag weer water drinken van de kraan. Gisteren kregen zij te maken met bruin kraantjeswater . Farys gaf onmiddellijk de raad om het water te koken voor gebruik. Intussen werd gezocht naar de oorzaak, en dat waren werken aan leidingen verderop in de provincie. Na 24 uur spoelen zijn alle problemen van de baan.

Er komt weer proper water uit de kraan in Destelbergen en Lochristi, twee gemeenten die gisteren ook te kampen hadden met bruin kraantjeswater , net als heel wat andere gemeenten in onze provincie. Farys begon meteen de leidingen te spoelen en na 24 uur zijn de problemen van de baan. Maar gevaar voor de volksgezondheid is er nooit geweest zegt Farys.

Dirk Verbeelen –Farys: "Als voorzorgsprincipe hebben we met de departementen zorg en de VMM  onze toezichthouder, besloten om een kookadvies te introduceren gisteren bij de bewoners. Om te vragen aan de bewoners om eerst het water te koken. We kunnen op vandaag bevestigen dat er zich in het water geen ziektekiemen bevinden. Waardoor het water volledig geschikt is voor consumptie". 

Toen de oproepen donderdag binnenliepen  kon Farys niet meteen achterhalen wat de oorzaak was. Die is nu intussen gevonden. 

Dirk Verbeelen –Farys: "Dat is het gevolg eigenlijk van het in dienstnemen van een nieuwe toevoerleiding in Opwijk,Gijzegem. Waarbij er sedimenten zijn meegekomen wat eigenlijk niet mag. Die sedimenten hebben zich in de toevoerleidingen doorgezet tot Lochristi, Destelbergen".