Laate restauratiefase Lam Gods kent ook verbluffende resultaten

De derde en laatste restauratiefase van het Lam Gods zit op kruissnelheid en levert ook nu opnieuw verbluffende resultaten op. En schept hoge verwachtingen wanneer het wereldberoemde drieluik van de gebroeders Van Eyck weer in z`n volle glorie in de Gentse Sint-Baafskathedraal te zien zal zijn.

De tussentijdse resultaten van de gerestaureerde panelen werden vandaag voorgesteld. Momenteel worden de oude vernislagen verwijderd. In een latere fase zullen ook de eventuele overschilderingen weggewerkt worden.

Griet Steyaert, Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium: "Het zijn enorme figuren, dus we zien nog maar relatief kleine oppervlakten. Maar die geven nu inderdaad al aan dat het uiteindelijke resultaat verbluffend zal zijn. Je vindt vooral prachtige, diepe kleuren terug. Soms met een beetje schade ook, maar dat is normaal voor zo`n oud werk. Dat wordt allemaal zorgvuldig geretoucheerd. Wat vooral heel indrukwekkend is, is rond alle parels en edelstenen op het Lam Gods, daar vind je schaduwen terug, fijne omtreklijnen. Dus eigenlijk het trefzekere penseelwerk van Van Eyck vinden we eigenlijk terug".

insluiten