Laatste Gentse krantenkiosk weer afgebroken

Gents Nachtburgemeester Edmond Cocquyt moest vanmorgen vroeg uit de veren om zijn oude krantenkiosk af te breken. Hij zette enkele dagen geleden het allerlaatste exemplaar uit de jaren '70 weer op z'n originele plek bij Sint-Jacobs. Uit protest: hij wil dat de kiosk gerestaureerd en weer gebruikt wordt. Maar omdat hij niet over de nodige vergunningen beschikt, moest ie de kiosk weghalen. Al duurde het niet lang voor de kiosk elders weer opdook.

"Het is een vree schoon kot, een kot van de jaren '30," vertelt de nachtburgemeester. "Er moeten er acht gestaan hebben, verspreid over verschillende pleinen. Maar alle kiosken zijn afgebroken, deze is de laatste die overblijft." En omdat Edmond Cocquyt vindt dat de oude kiosk weer een plek moet krijgen op het openbaar domein, zette hij dit exemplaar op zijn originele plaats. Tot hij van het stadsbestuur gisteren te horen kreeg dat hij de kiosk weer moet afbreken, omdat hij geen vergunning heeft om de kiosk er te zetten.

Overleg met de stad
"Het is een vraag die ik begrijp, het is een mooie kiosk en het zou goed zijn dat ie bewaard wordt," klinkt het bij schepen Watteeuw. "Al is het wel beter om eerst te overleggen en dan pas tot actie overgaan." Cocquyt zal nu mogen samenzitten met de stad om de toekomst van de oude kiosk te bekijken.

Alweer uitgestald
Vanmorgen vees Cocquyt de kiosk uit elkaar, maar vanmiddag stond hij alweer elders recht. Met ernaast een kleine limonadekiosk. De komende dagen trekt Edmond Cocquyt ermee naar verschillende locaties, om in het geniep limonade en jenever uit te delen.