Leerlingen planten een tiny forest in Don Bosco

300 leerlingen uit het eerste jaar van het Don Bosco college in Zwijnaarde hebben hun laarzen en tuinhandschoenen aangetrokken. Ze hebben samen 3.000 bomen geplant. Die nieuwe bomen komen er volgens het tiny forest principe. Dat is voor een dichtbevolkte stad als Gent een belangrijk gegeven.

Het is vandaag geen gewone lesdag maar wel een praktijkdag voor de eerstejaarsleerlingen van Don Bosco in Zwijnaarde. Zij gaan per klas aan de slag in de tuin van de school om er samen 3.000 bomen te planten. Daarmee zijn de drie eerste Gentse 'brousses' een feit. Dat zijn micorbosjes met inheemse bomen en struiken die dicht op elkaar staan. Bij het planten van zo'n tiny forest worden 3 bomen per vierkante meter geplaatst. Zo krijg je op korte termijn een grote biodiversiteit. Na enkele jaren is het bos rijk aan planten en schimmels die dan weer insecten en andere dieren aantrekken. Zo'n klein bos is dus heel functioneel in een stad als Gent. Het gaat in totaal om zo'n 1000m2 bos, een kleine oppervlakte met een grote impact.

Dirk Waelput, Gents MilieuFront: "Dat zal zeker een verschil maken. Dus vandaag kennen we hier een terrein dat voornamelijk bestaat uit sportvelden uit gras dat om de veertien dagen gemaaid wordt. Naar sportactiviteiten is dat allemaal goed maar naar biodiersiteit, beleving en dergelijke meer is dat heel wat minder. Door het inbrengen van kleine bosjes verhogen we die kwaliteit".

80 procent van de bomen zal ook effectief uitgroeien tot een volwaardig bos. Het Gentse Milieufront heeft nog dertig andere locaties op het oog in Gent waar ze graag zo'n klein bos willen realiseren. De leerlingen zullen gedurende zes jaar het bos zien groeien tot bomen van zo'n 6 meter hoog. Op volwassen bomen is het nog zeker een halve eeuw wachten.