Meer "oudere" studenten in de hogescholen

Alsmaar meer 25-plussers starten met een opleiding aan de hogeschool. Dat blijkt uit de jaarlijkse oktobertelling van de Vlaamse Hogescholenraad. Het gaat in de meeste gevallen om mensen die eerst gewerkt hebben en dan een andere wending willen geven aan hun carrière. In de opleiding verpleegkunde zijn zelfs 1 op de 3 Vlaamse studenten ouder dan 25. Ook aan de HOGENT merken ze die tendens op.

Aster Triest - student verpleegkunde HOGENT - 25 jaar: "Ik ben Aster en ik ben nu drie weken geleden begonnen aan de opleding verpleegkunde. Hiervoor was ik vier jaar lang aan het werk als opvoeder-begeleider bij volwassenen en kinderen. Het idee is eigenlijk een beetje gekomen omdat ik in mijn voorlaatste job in contact ben gekomen ben psychiatrische ziektebeelden en als ik dan het project van Kies voor de Zorg vond, dan werd ik wel gemotiveerd om daar in verder te gaan en me verder te ontwikkelen als verpleegkundige".

Kim Martens - student verpleegkunde HOGENT - 50 jaar: "Ik ben dit jaar begonnen aan mijn eerste jaar verpleegkunde. Ik ben 50 jaar geworden en dat leek mij de ideale gelegenheid om nog iets te veranderen aan mijn professionele carrière. Ik heb 30 jaar in de privé en het onderwijs gewerkt, maar steeds als administratief medewerker en nu wou ik eigenlijk voor de laatste 17 jaar van mijn werkloopbaan toch nog iets zinvol gaan doen".

Aster en Kim zijn zeker niet alleen. Dit academiejaar zijn er 148.349 studenten ingeschreven aan de Vlaamse hogescholen. Wat opvalt is dat 18 procent ofwel iets meer dan 26.000 (26.354) studenten ouder zijn dan 25. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral de opleidingen onderwijs en verpleegkunde zijn populair. Daar is 1 op 3 studenten ouder dan 25. Ook bij HOGENT merken ze een stijging.

Sofie Eerens - opleidingshoofd verpleegkunde HOGENT: "Wij zien de laatste jaren inderdaad wel een toename mede dankzij het project Kies voor de Zorg van de overheid waar mensen echt bewust kunnen kiezen en ook geld krijgen om hun opleiding te kunnen doen. Nu, verpleegkunde is al jaren een knelpuntberoep en er is gewoon een grote nood in het werkveld aan nieuwe verpleegkundigen en ik denk dat corona de functie van een bachelorverpleegkundige wel mooi in beeld gebracht heeft. Dus dat zal daar zeker aan toe bijgedragen hebben".