zaterdag 27 april
16°C
24 km

Minister Weyts wil betere leraren opleiden

Meer vakkennis, praktijk en langere stages. Deze maatregelen moeten de lerarenopleidingen sterker maken. De kwaliteit van die opleidingen daalt. Daarom heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts zijn plan in een pact gegoten dat vandaag in Gent is ondertekend door de onderwijspartners. En er zit ook een primeur in dat pact, er komt namelijk een masteropleiding basisonderwijs. Alles samen investeert de minister 15 miljoen euro per jaar. 

De kwaliteit van de lerarenopelding moet omhoog. Daarom komt er een sterkere focus op vakkennis, kennis van het Nederlands en er komt ook meer aandacht voor praktijk. Zo krijgen de studenten meer kansen om ervaring op te doen. Studenten zullen ook betaalde vervangopdrachten kunnen openemen tijdens hun studies. Bovendien komt er ook een masteropleiding lager onderwijs. 

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Onderwijs : "Vandaag is het zo dat in het basisonderwijs in hoofdzaak bachelors, dus educatieve bachelorstudenten, dat die daar aan de slag gaan. Maar ik denk dat we met een specifieke opleiding ervoor kunnen zorgen dat we naast een aparte expertise ook een academisch geschoold publiek kunnen gaan tewerkstellen in ons basisonderwijs. Het zal een versterking zijn op de klasvloer, maar denk ik ook in de lerarenkamer en dat zal bijdragen tot de algemene maatschappelijke waardering ten opzichte van de job van de leraar. 

Of die master ook voor een hoger loon zorgt is nog niet duidelijk. Hetzelfde geldt voor de masters die nu al aan de slag zijn in het basisonderwijs. Studenten die al een masteropleiding hebben zullen geen klassieke masterproef moeten maken maar krijgen een aangepaste masterpraktijkproef. Al die hervormingen samen zijn voor veel opleidingen niks nieuw. Zo wil minister Ben Weyts wil dat elke school met minstens één lerarenopleiding verbonden is. Iets wat ze aan de Arteveldehogeschool in Gent al een tijd doen.