zondag 5 februari
8°C
0 km

Nazareth en De Pinte schakelen tandje bij op zoek naar fusie

De gemeenten Nazareth en De Pinte zetten een volgende stap op weg naar een eventuele fusie. De twee gemeentebesturen zijn al een tijdje met elkaar aan het praten over een huwelijk, maar nu willen ze iedereen betrekken. Alle inwoners van de twee gemeenten, en ook van de deelgemeentes Eke en Zevergem, worden uitgenodigd op een aantal infoavonden.  Die zullen in de loop van januari  plaatsvinden. Alle pro's en contra’s van zo'n fusie zullen daar worden toegelicht. Als er in De Pinte en Nazareth voldoende ruggesteun is voor een fusie, dan hopen de twee burgemeesters tegen de zomer van 2023 te kunnen landen. 

Het ijs tussen beide gemeenten over de fusie was al lang gebroken maar verder dan enkele verkennende gesprekken zijn De Pinte en Nazareth nooit gekomen. Maar nu komt daar verandering in. Beide burgemeester rollen de plannen uit om een studie te maken over de fusie tussen de twee gemeenten. 

Danny Claeys (CD&V) - burgemeester Nazareth: "Ik denk dat we alle 2 van hetzelfde idee zijn, namelijk dat we beter vrijwillig zelf het heft in handen kunnen nemen. Dan afwachten wat een eventuele verplichte fusie zou te weg brengen. Zo zijn dan de eerste verkennende gesprekken opgestart. Nu gaan we eigenlijk in die verkennende gesprekken een stap verder, maar het is nog altijd een verkenning.

Zomaar de twee gemeenten samenvoegen willen beide partijen niet doen. Daarom komt er een studie over hoe  de 2 gemeenten kunnen fusioneren zonder dat ze onherkenbaar worden.

Vincent Van Peteghem (CD&V) - titelvoerend burgemeester De Pinte: "Ook een heel sterke nadruk op het feit dat we die dorpskernen, die elk zijn eigenheid hebben toch willen behouden. Nu maken we dus de logische volgende stap. We hebben alle twee gezegd willen gesprekken, we willen nadenken over een fusie. Nu de logische volgende stap is eigenlijk een onderzoek naar hoe zien die 2 gemeenten eruit. Wat als je die profielfoto naast elkaar legt, wat zijn de voor en de nadelen van een mogelijke fusie".

De inwoners van beide gemeenten krijgen inspraak. Ze worden uitgenodigd op enkele info avonden en krijgen daar alle stappen te horen.