zondag 2 oktober
16°C
0 km

Nieuw diversiteitsbeleid stad Gent lokt reacties uit

Er is veel te doen rond het nieuwe diversiteitsbeleid van de Stad Gent. Daarbij gaat de stad bij gelijkwaardige kandidaten voor een functie voorrang geven aan de kandidaat met buitenlandse roots. Velen vinden dit positieve discriminatie. Bevoegd schepen Bram Van Braeckevelt weerlegt dat. 

"We mogen dat niet en we doen dat ook niet. Wat we wel doen is positieve actie ondernemen. En één van de voorbeelden is dat als we na een heel proces van een objectieve selectie, we zien dat twee mensen een gelijkwaardige uitslag kennen, dat er dan gekeken wordt naar de complementariteit van een team. Eigenlijk is dat niet meer dan logisch. Het wordt bovendien ook in Vlaanderen toegepast, al meer dan tien jaar", zegt schepen van Personeel Bram Van Braeckevelt. 

Oppositiepartij N-VA vindt het niet kunnen dat de kennis van het Nederlands niet langer een voorwaarde is om bij de stad te werken. "Het diversiteitsplan stelt letterlijk dat bij bepaalde vacatures de kennis van het Nederlands niet of minder relevant is en dat men Nederlands kan leren op de werkvloer. Blijkbaar is een degelijke kennis van onze taal dus niet altijd meer een voorwaarde in het stedelijke aanwervingsbeleid. Dat kan voor ons niet", zegt fractieleider Anneleen Van Bossuyt.