zaterdag 2 maart
10°C
9 km

Nieuwe wind doorheen de keuken van AZ Sint-Lucas

In het Gentse ziekenhuis AZ Sint-Lucas is sinds kort het eten heel anders aangepakt. Patiënten, personeel en bezoekers krijgen er niet meer de klassieke ziekenhuiskost voorgeschoteld. Tegenwoordig staan er meer vegetarische, internationale en éénpansgerechten op het menu. De veranderingen passen in het kader van een meer milieubewuste aanpak, een verbetering van smaak en om voedselverspilling tegen te gaan.

In het AZ Sint-Lucas in Gent wordt een nieuwe voedingsaanpak toegepast. De bekende ziekenhuiskost wordt vervangen door een groenere en meer hedendaagse keuken.

Valérie Wandels, Coördinator diëtiek AZ Sint-Lucas: "Het houdt in dat we we vanaf nu, en we zijn er al volop mee bezig, op donderdag voor maximaal plantaardige voeding gaan. Zowel voor onze patiënten als voor ons personeel en onze bezoekers. We zetten ook vooral in op vernieuwde voedingstrends die we bij patiënten ook merken. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het klassieke boordontbijt: brood met confituur. Maar dat we ook als suggestie de mogelijkheid bieden om een granola met yoghurt en vers fruit te eten". 

Dagelijks worden meer dan 1 000 maaltijden geserveerd in het AZ Sint-Lucas. Het was een uitdaging om smaakvolle recepten op grote schaal te ontwikkelen.

Kurt Ryckaert, kok AZ Sint-Lucas: "We zijn geassisteerd geweest door Mosquito In The Room. Zij hebben ons door het hele proces begeleid. We hebben eerst een kleinschlige test gedaan waarbij we de gerechtjes gecreëerd hebben. Nadien zijn we dat gaan vergroten en opschalen".