vrijdag 26 april
14°C
81 km

Nog te veel geweld op LGBTI+ personen

Een op de drie LGBTI+-personen was de voorbije twee jaar het slachtoffer van fysiek geweld. Dat blijk uit een nieuw onderzoek van het Transgender Infopunt van het UZ Gent. Het gaat vooral om duwen, trekken en bekogeld worden. Ook zware agressie zoals wurging is gemeld. Voor koepelorganisatie Cavaria is het dan ook hoog tijd om daar iets aan te doen. Extra centen en bewustmaking in het onderwijs kunnen, volgens hen, helpen.  

Het Transgender Infopunt van het UZ Gent deed voor het eerst een bevraging over geweld tegenover mensen van de LGBTI+-gemeenschap. Daaruit blijkt dat een derde van de bevraagde de voorbije twee jaar te maken kreeg met vormen van fysiek geweld. Maar daar blijft het niet bij want ook vernielingen, zoals een autoruit ingooien, komt voor bij zes op de tien bevraagden. Ook seksueel geweld kwam aan bod.  Dit alles samen heeft een enorme impact op het mentaal welzijn van de slachtoffers. Zeventig procent geeft aan al ernstig te hebben nagedacht over zelfdoding. Daarom is dit onderzoek zeer belangrijk. 

Aisa Burgwal, onderzoeker Transgender Infopunt UZ Gent: "Wij wouden dit in kaart brengen omdat het niet iets is wat steeds meer in het nieuws komt maar iets is wat bijna dagelijks gebeurt. Heel veel van deze mensen hebben last van geweld en door het echt eens zwartwit op papier te zetten willen wij aantonen hier moet iets veranderen. Want geweldervaring op zich maar de impact van geweld is enorm groot". 

Over de daders valt ook wat te zeggen want in meer dan een op de vier gevallen kent het slachtoffer zijn dader. Daders handelen vaker alleen dan in groep. Het gaat vooral om vrienden, kennissen, ouders of iemand van op school . Betrokken organisaties vragen dat er op beleidsniveau stappen worden ondernomen. Extra centen, educatie in het onderwjs en trainingen zouden al veel kunnen helpen. 

Louise Volckaert, woordvoerder cavaria: "Mensen rond de LGBTI+-personen, dus als je niet van de community bent, om je verantwoordelijkheid op te nemen. En als je het ziet, spreek je daar over uit want voor jou gaat dat een mindere impact hebben op het mentaal welzijn omdat het niet persoonlijk is. Het is gewoon heel belangrijk dat de mensen rond de community dat die ook echt hun durven uitspreken en er voor opkomen en dat is eigenlijk veel belangrijker".