vrijdag 3 mei
15°C
40 km

Noodzakelijke bomenkap in Bourgoyen Ossemeersen

In het Gentse natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen zijn deze week een vijftigtal bomen gekapt. De Stad doet dat om de veiligheid van wandelaars en lopers in het natuurgebied te garanderen. Het gaat vooral om oude bomen die over de wandelpaden hingen en zo een veiligheidsrisico vormden. De bomenkap moet er ook voor zorgen dat zangvogels het gemakkelijker krijgen om te broeden.

Het is even schrikken voor wie vandaag z'n looptochtje maakt of even gaat wandelen in het Gentse natuurgebied de Bourgoyen-Ossemeersen. Neen, dit is niet het gevolg van storm Ciaran, wel van een geplande boomkap.

Pieter Vangansbeke, Natuurpunt: "Die bomen zijn gekapt in functie van de veiligheid vooral. Het waren redelijk oude bomen die over het pad hingen. Met Natuurpunt hebben we daar geen probleem mee. De veiligheid van de wandelaars is natuurlijk heel belangrijk. Op de plaats waar de bomen gekapt zijn, worden er ook nieuwe bomen en struiken aangeplant om een nieuwe bosrand te creëren die voor zangvogels ook heel interessant zal zijn in de toekomst".

De nieuwe inheemse bomen en struiken moeten voor een zachte overgang zorgen tussen de graslanden en het bos bij de sporthalgebouwen. Naast het wandelpad komen lagere soorten, om zo een oplopende bosrand te creëren. De ingreep moet meer kansen geven aan zangvogels.

Pieter Vangansbeke, Natuurpunt: "Er zijn veel soorten die in bossen leven en er zijn veel soorten die in grasland leven. Maar de overgang tussen bos en grasland, als die geleidelijk is, dan is dat ook interessant voor heel wat specifieke soorten zoals de braamsluiper of de grasmus. Die broeden echt in de overgang tussen bos en lopen. Door hier zo'n bosrand te creëren, kunnen we ook voor die soorten een veilige thuis bieden in het natuurgebied".