Obesitaskliniek UGent viert eerste verjaardag: "40 huisdieren verloren samen 80 kilo"

De obesitaskliniek voor huisdieren, gelegen op de UGent campus in Merelbeke, viert haar eerste verjaardag. Het voorbije jaar werden er 40 huisdieren begeleid, samen verloren ze 80 kilogram.

Ongeveer de helft van de katten en honden in ons land weegt te veel. Dat blijkt uit wetenschappelijke studies. Toch denkt 70% van de eigenaars dat hun huisdier een ideaal gewicht heeft. Overgewicht kan nochtans problematisch zijn, het kan ervoor zorgen dat een huisdier tot 2 jaar minder lang leeft. 

1% gewichtsverlies per week
Om honden en katten te helpen afvallen, opende de obesitaskliniek een jaar geleden de deuren aan de Faculteit Dierengeneeskunde van de UGent. Professor Myriam Hesta begeleidt er samen met haar team van experten tientallen huisdieren. Het voorbije jaar waren dat 40 dieren, die samen in totaal 80 kilo verloren.

Het proces om af te vallen duurt vrij lang, het gaat om een gewichtsverlies van 1% per week. Maar zelfs die kleine procentjes kunnen al een verschil maken, zegt professor Hesta. Zo hebben de dieren minder mobiliteitsproblemen en minder last van kreupelheid.