woensdag 1 mei
23°C
21 km

Onderzoekers VIB vinden oorzaak long-covid

Er is goed nieuws voor mensen met blijvende longschade na een covid-besmetting. Dankzij een samenwerking tussen de Gentse universiteit, het UZ Gent en de vrije universiteit van Brussel, hebben onderzoekers van het VIB ontdekt wat de oorzaak is van long-covid. Interleukine-6, een stof die deel uitmaakt van ons eigen afweersysteem, is de boosdoener. De ontdekking zorgt er voor dat er nu medicijnen kunnen ingezet worden om de symptomen te bestrijden. Het is alleen nog wachten op de goedkeuring om de medicijnen te mogen inzetten bij coronapatienten. 

Waarom zijn er mensen die amper ziek worden van het coronavirus en moeten anderen na twee jaar nog altijd naar lucht happen omdat ze long-covid hebben? Onderzoekers van het Vlaams instituut voor Biotechnologie hebben nu kunnen aantonen wat daarvan de oorzaak is zegt professor Lambrecht van het UZ Gent. Ook hij heeft meegewerkt aan het onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat het aangeboren afweersysteem zal bepalen of je long covid ontwikkelt of niet. Vandaar dat sommige mensen meer of minder gevoelig zijn voor het virus. Dat ligt aan ons complementsysteem.

Bart Lambrecht  - longarts UZ Gent: "Het complementsysteem is een systeem dat onmiddellijk in werking treed wanneer een virus of en bacterie in ons lichaam binnenkomt. Met onmiddellijk bedoel ik echt binnen de minuten gaat zo een complementsysteem als lijm plakken aan een virus en dat virus proberen kapot te maken. Dat is zeer goed en eigenlijk wordt dat in de lever aangemaakt en circuleert dat door het bloed. Wat we nu zagen bij corona, is dat het complementsysteem, de lijm, ook in de longen wordt aangemaakt. In dergelijke hoge hoeveelheden dat het zich begint te richten tegen de cellen van de longen. In plaats van het virus aan te vallen, valt het de long aan, waardoor die long beschadigd wordt".

Nu de onderzoekers echt kunnen aantonen wat long covid veroorzaakt kunnen er gerichte medicijnen ontwikkeld worden. Die kunnen een aanvulling zijn op een reeds bestaand en succesvol medicijn.  Het onderzoek zorgt dus voor een nieuwe doorbraak in de behandeling van long covid.