woensdag 7 juni
25°C
45 km

Ook dieren hebben het warm!

Voor ons is het puffen en blazen bij deze hitte, maar ook voor de dieren is het afzien. Dat merken ze ook in de opvangcentra, waar steeds meer dieren opgenomen worden. Ook in het opvangcentrum voor vogel en wilde dieren in Merelbeke hebben ze de handen vol. Wij gingen even kijken hoe de toestand daar is.

Het is bijzonder druk in het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Merelbeke. De telefoon staat roodgloeiend en heel wat mensen komen dieren binnenbrengen die verzwakt zijn door de aanhoudende droogte en hitte.

Nick Demeulemeester opvangcentrum vogels en wilde dieren Merelbeke: "We hebben heel grote aantallen van de houtduif die binnengebracht worden. Deze maand hebben we er al 100 van binnen gekregen hier in het  opvangcentrum in Merelbeke. Het is in alle opvangcentra blijkbaar een probleem, want we horen al twee dagen van andere 9 VOC in Vlaanderen dat  er dus echt een grote toevloed is, groter dan vorig jaar" .

Vocht geven

Ook egels worden er hier nu vaker binnengebracht dan vorig jaar. Als je er overdag 1 ziet, dan is er meestal een probleem. Vaak hebben die egels dan de kracht niet meer om terug te keren naar hun schuilplaats. Heel veel dieren hebben ook difterie, met wonden en gezwellen op het lichaam. Wie egels of andere dieren aantreft, kan ze eerst wat vocht geven en daarna nog altijd binnenbrengen in het opvangcentrum.