Oost-Vlaanderen telt hoogste aantal dodelijke slachtoffers bij woningbrand

Het afgelopen jaar zijn er in Oost-Vlaanderen 11 mensen om het leven gekomen tijdens een woningbrand. Dat blijkt uit cijfers van Oscare vzw, een nazorg-en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens. Onze provincie scoort het slechtst in heel Vlaanderen. Een verklaring is er niet meteen. Als bewoner kan je wel heel wat preventieve maatregelen nemen om een brand te voorkomen. Frank Samson, de brandpreventieadviseur van Brandweerzone Centrum legt ons uit hoe je je woning brandveilig maakt.

Misschien doet u het ook wel. De gsm, laptop of elektrische fiets 's nachts opladen. Doe het niet. De batterij kan overladen, ontploffen en dan ontstaat er brand. Het afgelopen jaar zijn er in Oost-Vlaanderen 11 mensen om het leven gekomen tijdens een woningbrand. Daarom scoort onze provincie het slechtst in heel Vlaanderen. Als we dan de cijfers bekijken van de afgelopen 10 jaar, dan zien we dat er in onze provincie 76 dodelijke slachtoffers waren. Enkel Henegouwen en Luik doen nog slechter. Een verklaring voor de hoge cijfers in Oost-Vlaanderen is er niet, maar alles begint volgens de brandweer met enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen.

Frank Samson - brandpreventieadviseur Brandweerzone Centrum: "Rookmelders moeten er hangen. De wetgeving zegt minimum 1 per verdieping, maar hoe meer hoe beter. Dus eigenlijk zou in elke plaats een rookmelder moeten hangen. Natuurlijk die moeten ook werken. Je kan die het best elke maand testen, elke eerste donderdag van de maand bijvoorbeeld. Je neemt een borstel en je duwt op de rookmelder zoals hier. Nu weet ik, hij werkt nog".

Maar wat als er toch brand uitbreekt? Het is belangrijk om op voorhand al na te denken over een vluchtroute.

Frank Samson - brandpreventieadviseur Brandweerzone Centrum: "U gaat slapen, er is brand, rook en de rookmelder wordt actief en gaat in alarm. Dan moet je zo snel mogelijk met je gezin naar buiten. Hoe sneller hoe beter, want je hebt ongeveer 3 minuten. Dus uw vluchtwegen moeten vrij zijn, daar mag niks in de weg staan. De deuren dicht, om te compartimenteren, om de rook en het vuur weg te houden van uw vluchtweg. Maar dit is belangrijk: een vluchtsleutel. Die moet op de deur zitten zodanig dat je de deur snel kan openen en naar buiten kan gaan.