donderdag 8 december
3°C
71 km

Opening poëzieroute in Assenede

Afgelopen zaterdag was een bijzondere dag voor cultuurliefhebbers in Assenede met de opening van "Chaussée des arts". Dat is een blijvende poëzieroute in Assenede. Twaalf gedichten van twaalf dichters die een link hebben met Assenede staan er tentoongesteld op grote panelen. 

Pim De Rudder, de kunstpaus van het Meetjesland die drie jaar geleden overleed, zette alles in gang. Z'n goede vriend Hans de Greve werkte het verder uit. "Het idee is eigenlijk ontstaan in de kelder van Pim De Rudder," vertelt Hans de Greve. "De roemruchte kelder van de galerie stichting Pim De Rudder. We hadden het idee om de literatoren van Assenede in de kijker te zetten."

Kwetsbare poëzie
Afgelopen zaterdag werd de poëzieroute officieel ingehuldigd in de bibliotheek van Assenede. Dat er nu een poezieroute is in Assenede, wordt bijzonder gewaardeerd door de lokale schrijvers. Gedichten worden vaak gebruikt bij geboortes, overlijdens en huwelijken en hebben dus een belangrijke impact. Maar toch staat de poezie onder druk.

"Poëzie is een heel kwetsbare factor in zo'n harde en verharde maatschappij," vertelt Claude van de Berge. "Als de poëzie verdwijnt, verdwijnt er heel veel. Dat is het erge. De poëzie vertegenwoordigt, of ja, de kunst, de schoonheid, vertegenwoordigt zo'n immens belangrijk onderdeel in ons leven. Als dit wegvalt, dan vrees ik dat er heel veel wegvalt."

Zorgvuldig gekozen
Naast poëzie van Van de Berge en Caulier zijn er op de route ook gedichten te bewonderen van onder meer Ivan en Martin Heylen, Stefan Hertmans, Fernand Handtpoorter en Robert de Lust. Goed voor in totaal twaalf gedichten en die werden zorgvuldig gekozen.

"We kozen voor mensen die in Assene de wonen of gewoond hebben. Die minstens een publicatie officieel op hun naam hebben. Op die manier kwamen we tot twaalf auteurs," aldus de Greve.