zaterdag 2 december
1°C
2 km

Oppositie in Deinze wil schoolpoort weg

In Deinze is commotie ontstaan naar aanleiding van een poort aan de kunstacademie. Het is oppositiepartij GroenRood die de kat de bel aanbindt. Volgens de partij werd er afgesproken dat er bij de bouw van de nieuwe lokalen geen poort voor het plein van de speelplaats zou komen.  Het plein zou dan buiten de lesuren dienst doen als openbare ruimte, waar iedereen welkom is. Nu stellen zij vast dat er toch een poort is en dat die gesloten blijft buiten de lesuren. Dat is niet volgens de afspraak, zegt GroenRood.  Maar volgens het stadsbestuur van Deinze kan het niet anders. 


"In de oorspronkelijke plannen was die poort eigenlijk niet voorzien. Dan had je hier achter een heel mooi plein, speelplaats. Dat was helemaal open en dan krijg je een pleinfunctie. Wij vonden dat heel mooi, we hebben daar ook  voor gestemd. Het is een mooie academie, een mooi gebouw maar het zou eigenlijk veel leuker zijn voor de buurt mocht het hekken toch verdwijnen. Die poort toch verdwijnen.", zegt Peter Parmentier, gemeenteraadslid voor GroenRood in Deinze.

Nood aan open ruimte
In Deinze is er een grote nood aan open ruimte volgens GroenRood. De oppositiepartij wil dan ook dat de poorten altijd blijven openstaan. "Dat willen wij ook", zegt de bevoegd schepen Trees Van Hove, "maar het kan niet zo maar. Voorlopig is de accommodatie nog niet zo afgestemd dat alles kan beveiligd worden. We hebben dat met het ganse stadsbestuur en het schepencollege besproken omdat inderdaad een openpleinfunctie te kunnen geven. Ik sta daar echt open voor niets is mooier dan iets polyvalent te kunnen gebruiken, maar het moet veilig zijn. Want achter deze gevel hier zitten er heel kostbare instrumenten. Die moeten toch wel beveiligd kunnen bewaard worden. Anders gaan we daar grote kosten aan hebben.", zegt Trees Van Hove (CD1V), schepen van Onderwijs in Deinze.

En laat dat nu net het grootste struikelblok zijn, het oude gebouw extra gaan beveiligen zal handenvol geld kosten wat niet is begroot. GroenRood vindt dit maar een flauw excuus.
"Het is eigenlijk een heel open gebouw als de academie open is. Als de academie niet open is dan is alles afgesloten en heb je hetzelfde effect als al de vensters hier van de mensen hier. Je kan perfect alles afsluiten, dus ik denk niet dat daar naar inbraak of zo problemen kunnen over zijn. ", zegt Peter Parmentier.