Oudenaarde blijft op een aantal plekken niet maaien

De maand mei loopt op haar einde en dat betekent ook dat de actie Maai Mei niet er bijna op zit. Over heel Vlaanderen lieten mensen de afgelopen maand hun gras en de bijhorende bloemen en planten groeien. In Oudenaarde breien ze nog een vervolg aan Maai Mei Niet. Op een aantal plaatsen laat de stad alles volop bloeien. Het is niet alleen een mooi gezicht, maar het is ook voor de bijen een goede zaak.

Aan de Abdij van Maagdendaele in Oudenaarde staat het grasveld volop in bloei. Speciaal voor de actie Maai Mei Niet is dit stukje grond al een maand niet gemaaid. En dat zal nog even zo blijven. De stad bekijkt met de milieu-en groendienst hoe lang alles kan blijven staan. Zolang het veilig is en het voor geen overlast zorgt voor de buurt is er geen probleem, zegt de burgemeester. De vele bloemen en planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze zijn ook nuttig voor insecten zoals bijen.

Roger Devos - Koninklijke Oudenaardse bijentelersmaatschappij : " Zeker voor de wilde bijen, maar ook voor de honingbijen is dat zeer belangrijk, want we hebben eigenlijk een tekort aan bloemen buiten het seizoen. In het voorjaar, in de lente, hebben we wel de fruitbomen, maar nu zitten we eigenlijk in een seizoen waar de bloemetjes heel beperkt zijn voor de nectar en de pollen. Voor de wilde bijen en de honingbijen is dat belangrijk om ze in leven te houden."

Tot en met zondag is het ook de Week van de Bij. Met de campagne worden gemeentebesturen, bedrijven en burgers aangemoedigd om een goede leefomgeving te voorzien voor bijen.