Poetsdiensten houden petitieactie aan Gentse school

Aan middenschool Het Spectrum in Gent hebben verschillende vakbonden vanmorgen actie gevoerd. Ze vroegen aan iedereen die het schoolgebouw binnenwandelde om een petitie te ondertekenen tegen de besparing op het poetspersoneel. Volgens de vakbonden liggen de toiletten en klaslokalen in de Gentse scholen er niet netjes bij, omdat de stad Gent sinds 2022 besparingen heeft doorgevoerd.  De werkdruk voor het poetspersoneel is te hoog en dus moeten de besparingen volgens de actievoerders worden teruggedraaid.

Iedereen die vanmorgen de middenschool Het Spectrum wou binnenwandelen werd aangesproken door verschillende militanten. Ze werden gevraagd om een petitie te ondertekenen. De vakbonden zijn boos omdat de mensen van de poetsdienst vaak als schuldige worden aangewezen als het ergens vuil ligt. 

Patrick Serlet – secretaris ABVV: "Ze komen binnen en stellen vast, oei schoonmaakster ziek. Schoonmaakster afwezig, heeft ze haar werk niet goed gedaan. Niemand denkt er aan dat er bespaart wordt. En dat is waar we in terecht gekomen zijn. Dat iedereen het weet, dat het gebeurt en het wordt normaal geacht en er wordt niet over gecommuniceerd". 

Bevoegd schepen Hafsa El-Bazioui schuift de verantwoordelijkheid door naar de poetsfirma’s die door de stad worden aangesteld.  Er is volgens de schepen vooral bespaard op plaatsen waar dat kon. Dat het er nu in verschillende Gentse scholen of openbare gebouwen minder proper bijligt dan voorheen, vindt ze vreemd.

Hafsa El-Bazioui - schepen van Personeelbeleid Gent: "Ik heb ook getuigenissen gehoord van schoonmakers die aangeven dat de toiletten er heel vuil bijliggen. Dat zou heel raar zijn, wij doen ook steekproeven vanuit de dienstverlening om na te gaan om die properheid na te gaan. Op de schoonmaak van het sanitair is helemaal niet bespaard. Dus dat zou heel vreemd zijn om nu iets anders te horen. Maar we blijven met elkaar in gesprek, zo staat er nu vrijdag een al een tijdje een gesprek ingepland in mijn agenda. En uiteraard zal ik verder luisteren en verder in dialoog gaan en vooral ook het bedrijf aansporen om toch wel de bezorgdheden van het personeel ernstig te nemen".