Poortgebouw Huysmanshoeve is gerestaureerd

Het poortgebouw van de Huysmanhoeve in Eeklo is klaar. Na een renovatie van ongeveer een jaar is het oudste gebouw van Eeklo klaar om open te gaan voor het grote publiek. De provincie Oost-Vlaanderen wil het gebouwtje gebruiken voor kleinschalige evenementen, zoals poppentheaters en voorleesmomenten. 

Het poortgebouw is helemaal opgeknapt, en het zit weer in de witte kleur die het ook op de allereerste foto's uit de jaren 40 had. Het heeft 600.000 euro gekost, maar het vernieuwde poortgbouw is een aanwinst voor de Huysmanhoeve. 

Leentje Grillaert (CD&V) - gedeputeerde Patrimonium Provincie Oost-Vlaanderen: "Het is echt wel een belangrijk monument voor de streek en de regio. We hebben ervoor gezorgd dat het gerenoveerd is en in zijn oorspronkelijke glorie hersteld". 

De provincie werkte voor de renovatie samen met een team van experts, om zo dicht mogelijk bij de historische waarde van het gebouw te blijven. Er zijn dan ook zo veel mogelijk oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. 

Leentje Grillaert (CD&V) - gedeputeerde Patrimonium Provincie Oost-Vlaanderen: "Het gaat over bakstenen en smeedwerk vervangen, het gaat over het vervangen van het schilderwerk: gaan we naar de oorspronkelijke witte kleur of niet? Als die zaken zijn een punt van dicussie op een bepaald moment in de renovatie, maar het resultaat mag er zijn.