dinsdag 28 november
3°C
43 km

Positieve resultaten na twee jaar obesitaskliniek voor honden

De obesitaskliniek voor huisdieren uit Merelbeke viert haar tweede verjaardag. Het team van dierenartsen begeleidt honden, katten en hun baasjes met een op maat gemaakt dieet en bewegingsplan. De kliniek is een groot succes en heeft al veel huisdieren geholpen om een gezonder gewicht te bereiken.

Sophie, een hondje van 10 jaar is met de hulp van de obesitaskliniek al flink afgevallen. Een jaar geleden woog ze rond de 16 kg, nu is daar al bijna 6 kg af. Bij Sophie lag medicatie aan de oorzaak van haar gewichtsproblemen. 

Vanessa Messagier - baasje van Sophie: "Sophie is gesteriliseerd en moest veel cortisone nemen. Cortisone doet verdikken, dus we wisten niet meer wat we moesten doen. Veel naar de dierenarts, zelf geprobeerd voeding te zoeken, dieetvoeding uit de winkel. Ook van tafel, maar Sophie heeft veel allergieën, dus daarvoor moest ze ook cortisone nemen en zo is het begonnen. 

En Sophie is lang niet het enige huisdier dat hier in de obesitaskliniek goed geholpen is. Op twee jaar tijd hebben ze hier al 75 honden en katten in behandeling gehad, die allemaal samen al 400 kg kwijt zijn. Toch blijft overgewicht bij huisdieren een probleem. Vooral baasjes met honden lijken hun weg te vinden naar de kliniek. Katten zien ze hier heel wat minder. 

Myriam Hesta - professor diergeneeskunde UGent: "Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 50% van de honden en klatten lijden aan overgewicht en en obesitas en dat is een heel groot probleem. Mensen die hier bij ons komen, die worden in alle stappen begeleid in het proces om de hond of de kat gewicht te laten verliezen. Het start bij een eerste consultatie die ruim een uur in beslag neemt. Daarbij gaan we eerst en vooral kijken naar hoe het gesteld is met de conditie van het dier. We gaan ook hun Body Condition Score bepalen, dat is een beetje het equivalent van de BMI bij de mens, waarbij we een score geven tussen de 1 en de 9. 4 en 5 is normaal en 9 is echt obees".