zaterdag 27 april
16°C
19 km

Primeur voor Pastati: een prijs van Gault&Millau

Het culinair bedrijf Pastati, een onderafdeling van het maatwerkbedrijf AArova uit Oudenaarde, heeft een erkenning beet van de Franse culinaire gids Gault&Millau. Pastati wint de Culinary Innovator award in de categorie 'social'. En dat is meteen een primeur, want Pastati is de eerste sociale werkplaats die zo'n award wint. Het bedrijf focust zich op verse pasta en ravioli. 

Pastati kwam in 2016 tot leven dankzij Kristl De Loose. Zij werkte als consultant in de sociale economie toen ze plots gedeeltelijk doof werd. Ze was genoodzaakt om haar job op te geven maar de passie voor sociale werkplekken bleef hangen. Het idee om Pastati op te richten kwam heel spontaan binnen met als kernwaarde; mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een uitdagende en aantrekkelijke job geven. 

Kristl De Loose, stichter Pastati: "Het was inderdaad een bevlieging, op de markt in Italië. De romatiek van de mooie pastakramen; pasta is lekker en ik eet het ook graag. En ook wel de overtuiging van dat het een herkenbaar product, een heel leuk product om te maken met mensen in de sociale economie. Maar het was echt een reddingsboei. Ik had plots een idee, plots wist ik wat ik ging doen. Dus ik ging en ik zou en het moest pasta worden". 

 Pasati levert dagverse pasta's en ravioli's en mikt op koks, traiteurs en cateraars maar ook de Rode Duivels zitten in hun klantenbestand. De lat ligt er hoog maar het belangrijkste blijven de werknemers zelf, klink het bij AAROVA. 

Thierry Snauwaert, algemeen directeur AAROVA: "Alles waar de mogelijkheid is om tewerkstelling te creëren en wat onze mensen aankunnen, dat doen wij. En bij pasta, de pastavulling en de pizzabollen, daar liggen de mogelijkheden van onze mensen. We maken ook nog verse soepen en dergelijke maar die pasta is toch wel iets dat arbeidsintensief is. Ook is het herkenbaar voor onze mensen en dat vinden ze leuk om te maken".