Provinciehuis "opendeurt" naar aanleiding van 11 juli

Het is vandaag 11 juli, het feest van de Vlaamse gemeenschap. En speciaal daarom gooide het Provinciehuis in Gent de deuren open voor het publiek. De bezoekers kregen een dag vol lezingen en muziek. Het was meteen de laatste kans om het huidige Provinciehuis nog eens te bezoeken, want in het najaar verhuist het naar de nieuwe locatie in de vernieuwde Leopoldkazerne in Gent.

In het Provinciehuis aan de Gouvernementstraat in Gent, zetelt normaal gezien het provinciebestuur, maar vandaag kan het grote publiek er vrij binnen- en buitenwandelen. De provincie vond de Vlaamse feestdag een ideale gelegenheid. Een unieke kans om eens achter de gevel van het statige gebouw te kijken.

Stijn Van Hoey - facilitaire dienst Provincie Oost-Vlaanderen: "Het Provinciehuis heeft vandaag de deuren nog eens geopend voor het grote publiek. Er waren rondleidingen, men kon vrij het gebouw bezoeken en er was ook een muzikaal programma. Enerzijds hebben we de 11 juliviering, daarvoor wilden we iets speciaals doen, en het was ook de laatste mogelijkheid omdat we eind dit jaar verhuizen naar een nieuwe locatie. Daarom is er gekozen om het gebouw nog eens open te zetten voor het grote publiek".

Er zijn lezingen over de rijke geschiedenis van het Provinciehuis en in de binnentuin zijn er typisch Oost-Vlaamse hapjes en drankjes te proeven. Vanavond zijn er nog optredens van onder meer Lieven Tavernier en Eva De Roovere. In de herfst verhuist het Provinciehuis naar een nieuwe locatie in Gent, de Leopoldkazerne. Die is de afgelopen jaren helemaal verbouwd en ze is nu bijna klaar om alle diensten van de provincie Oost-Vlaanderen een nieuw onderkomen te bieden.