Quarantaineregels aanpassen of geen les meer

Steeds meer scholen moeten dicht door de huidige quarantaineregels. Dat blijkt uit een bevraging van de Arteveldehogeschool.

Enkele sonderzoekers aan de Arteveldehogeschool, waaronder Pedro De Bruyckere, zien sinds de heropstart na de kerstvakantie de cijfers van gesloten scholen stijgen. Elke dag doet ze een bevraging bij leerkrachten van het secundair onderwijs.

Nog geen officiële cijfers
Uit de bevraging blijkt dat 190 scholen van in totaal 3800 zijn overgeschakeld op afstandsonderwijs. En dat zijn nog niet eens de officiële cijfers, die komen er pas volgende woensdag. Een klas blijft thuis na vier coronabesmettingen, maar ook de impact op het lerarenbestand is groot. 

Impact leraren
Het Bernarduscollege in Oudenaarde draait volledig op afstandsonderwijs. Morgen schakelt College Ten Doorn in Eeklo over op afstandsonderwijs. Ook de leerlingen van het Sint-Janscollege Visitatie zitten thuis aan hun computer les te volgen. Edugo Campus Glorieux is momenteel volledig gesloten. Vanaf volgende week starten ze gedeeltelijk weer op met fysiek onderwijs, in de hoop snel weer alle leerlingen te kunnen laten naar school komen. 

Regels herbekijken
Het katholiek en gemeenschapsonderwijs vragen om de quarantaineregels te herzien. De Bruyckere hoort zelfs dat secretariaat medewerkers voor de klas moeten staan. Bij de vraag ‘ben je volgend jaar nog leerkracht?’, ziet hij een flinke stijging die ‘nee’ antwoorden.