Restauratie Materniteit Bijloke van start

In Gent is de restauratie van het Materniteitsgebouw op de Bijlokesite van start gegaan. Het gebouw is een beschermd monument maar is dringend aan herstelling toe.

Verschillende culturele verenigingen waaronder een groot aantal theatergezelschappen hebben hun vaste stek in het gebouw. Zij verhuizen tijdens de restauratiewerken tijdelijk naar een andere locatie op de Bijlokesite. De restauratiewerken aan het Materniteitsgebouw duren tot het najaar van 2025. er ligt heel wat werk op de plank. Het Materniteitsgebouw aan de Bijloke werd in 1866 gebouwd en is sinds 1980 beschermd als monument. Een pak Gentenaars werd hier geboren, en die oude ziekenhuiskamers kan je tot op vandaag nog steeds terugvinden in het gebouw. Maar een restauratie dringt zich op en daar trekken zowel Gent als Vlaanderen een pak geld voor uit.

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed: "Dit is echt een heel typische erfgoedsite, meer dan 750 jaar zelfs, in 2028 viert men de 800ste verjaardag van de site hier, zeer veel Gentenaars zijn hier geboren, hun echte roots liggen en vandaag is de aftrap gegeven om dat terug in ere te herstellen. Alles bij elkaar, deel van de stad, deel van Vlaanderen, gaat het om kleine 8 miljoen euro, maar dat lijkt me ook een heel nuttige investering. niet alleen omdat we zo dat erfgoed doorgeven aan de volgende generaties, we vertellen op die manier ons verhaal, onze geschiedenis, onze identiteit, maar we geven het ook een nieuwe invulling, een nieuwe toekomst".

insluiten