zaterdag 15 juni
18°C
6 km

Sint-Laurentiuskerk Ename toont unieke archeologische vondsten

Komende zondag 4 juni wordt er weer een Open Kerken-dag georganiseerd. Onze provincie is daarbij goed vertegenwoordigd, maar 1 kerk springt er toch wat uit. De Sint-Laurentiuskerk in Ename, één van de oudste kerken in ons land. Twee jaar lang vonden er archeologische opgravingen plaats, maar de vondsten werden nog nooit aan het publiek getoond. Zondag gebeurt dat wel in een mini-tentoonstelling in de Sint-Laurentiuskerk zelf, tijdens de Open Kerken-dag.

De pittoreske Sint-Laurentiuskerk in Ename is een vroeg-Romaanse kerk die rond het jaar duizend werd gebouwd. Ze staat gekend als een van de oudste kerken in ons land, want bij de restauratiewerken in 1992 werden er muurschilderingen in Byzantijnse stijl blootgelegd, de oudste muurschilderingen uit de Benelux. De Sint-Laurentiuskerk in Ename heeft dus redenen genoeg om komende de kerkdeuren open te zwieren tijdens Open Kerken-dag.

Stefaan Verwulgen, secretaris Sint-Laurentiuskerk Ename: "Het is een Ottoonse kerk, in onze streken is dat eerder zeldzaam, tis een sobere kerk, maar het mooie aan die kerk is dat het een mooie architectuur is, een sobere kerk, de barokke elementen zijn destijds verwijderd en we zouden dat ook graag zo houden, er gaan soms wel stemmen op om die elementen opnieuw te integreren, maar ik denk dat je ze moeilijk mooier kan maken dan ze nu is".

Tijdens opgravingen in het jaar 2000 tot 2002, achterhaalden archeologen dat de site rondom de kerk ook een Romeins verleden heeft, lang voor de Sint-Laurentiuskerk gebouwd werd dus. Er werden tal van vondsten bovengehaald, maar die verdwenen al even snel in een depot, zonder ze ooit aan het grote publiek te tonen. De Open Kerken-dag komende zondag, is dan ook een ideaal moment om de unieke archeologische vondsten uit de Romeinse periode te komen bewonderen.