dinsdag 26 september
23°C
2 km

Sluisdeuren en bruggen voor de nieuwe sluis zijn in Vlissingen

In Vlissingen, in Zeeland, is gisteren een reusachtig schip binnengevaren met daarop twee bruggen en twee sluisdeuren. Belangrijke en vooral gigantische onderdelen voor de nieuwe sluis van Terneuzen. Voor North Sea Port is de aankomst van de sluisdeuren een mijlpaal in de bouw van de sluis, die eind 2023 moet klaar zijn.

Een vrachtschip met daarop vier hele grote sluisdeuren en twee grote bruggen. Dat was de langverwachte lading vanuit het verre China die gisteren binnenkwam in Vlissingen. Het was meteen een belangrijke mijlpaal in de bouw van de nieuwe sluis van Terneuzen. De deuren komen aan de in- en uitgang van de sluis en maken straks deel uit van een van de grootste sluizen ter wereld. En dat is ook voor de Gentse kant van North Sea Port van groot belang. Want daardoor zullen er nog meer en grotere schepen door kunnen en naar Gent varen.

Daan Schalck, CEO North Sea Port: "Als haven betalen we zelf bijna 100 miljoen euro. Dat is, om u een voorbeeld te geven, dat is ongeveer 1 jaar omzet. Dus dat is heel veel geld. Maar het is ook nodig. En we zijn zeker dat we dat op termijn ook gaan terugverdienen, die investering. Er zullen nieuwe trafieken komen. Het is echt onze levensverzekering en daarom zijn we blij dat we mogen meebetalen en die investering doen".

De onderdelen worden nu op een ponton geladen, en moet in Westdorpe nog langs de inspectie. De bouw van de sluis zal vermoedelijk nog duren tot eind 2023.