vrijdag 14 juni
19°C
23 km

SOGENT koopt Cinema Rex

Kunnen we binnenkort weer films bekijken in de voormalige Cinema Rex aan het Maria Hendrikaplein, vlakbij het station Gent-Sint-Pieters. Het zou zo maar eens kunnen, want het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf SOGENT heeft de iconische cinema aangekocht. Het gebouw opende in 1933 en deed jaren dienst als bioscoopzaal. Later werd het ook even een casino, maar nu stond het pand er al een tijdje leeg en vervallen bij. Het gebouw komt nu dus in handen van de stad Gent en zij willen er een nieuwe trekpleister van maken.

Het bordje met Te Koop mag weg, want Cinema Rex aan het Maria Hendrikaplein is verkocht. Stadsontwikkelingbedrijf SOGENT betaalt net geen 1,2 miljoen euro voor het iconische gebouw. Een stevige som geld, maar volgens schepen Sami Souguir zijn het 
de centen meer dan waard.

Sami Souguir (Open Vld) - schepen van Stadsontwikkeling Gent: "Het geeft mij een beetje een deja vu gevoel. Als stadsontwikkelingbedrijf hadden we destijds ook het Wintercircus gekocht. Dat was ook heel bouwvallig, ook heel veel miserie mee gehad. Als SOGENT hebben we daar al die jaren ook mee in geinvesteerd en nu is dat een parel van Gent. En ik zie hier een gelijkenis in, dat we binnen x-aantal jaar terug een mooi stuk erfgoed gaan kunnen teruggeven aan de Gentenaars. Dat is het gevoel dat ik nu vandaag heb".

Ruw geschat zal de restauratie van het gebouw nog eens 1,7 miljoen euro kosten. Of je hier binnenkort opnieuw naar de film kan, daar wil de stad absoluut voor gaan. Ook voor een Huis van de Cinema.