vrijdag 14 juni
19°C
24 km

Speakers Corner over de toekomst van KAA Gent

De vakantie is voorbij, de maandelijkse Speakers Corners kunnen weer beginnen in Gent. En voor de eerste van dit seizoen hadden de organisatoren meteen zwaar ingezet. Want de toekomst van KAA Gent lag onder de loep. En dat in het gezelschap van voorzitter Ivan De Witte, Buffalowatcher Stefaan Smet en de nieuwe eigenaar, Sam Baro. Ook de supporters kregen de kans om vragen te stellen. 

Wim Claeys zijn kampioenenlied uit 2015. Het was de apotheose van een geslaagde voormiddag, waarin gekeken werd naar het verleden en de toekomst van de Gentse voetbalclub. Voorzitter Ivan De Witte sprak eerst nog eens over de noodzaak van nieuw kapitaal voor de club. Covid deed KAA Gent behoorlijk pijn, alles alleen blijven doen, wat jarenlang het stokpaardje was van de club, kon niet meer. 

Ivan De Witte, voorzitter KAA Gent: "COVID heeft ons in totaal, je weet we hebben heel lang zonder publiek moeten spelen, dat wil zeggen, geen inkomsten van de tickets, maar ook niet van het verbruik, in de kantines, de skyboxen, en dergelijke meer. En dat was niet meer houdbaar. In totaal heeft het ons meer dan 20, ik denk 22 miljoen euro gekost. En het is duidelijk dat een club die leeft van dat soort middelen, het op dat moment moeilijk krijgt". 

Er werd even over de landsgrenzen gekeken, maar finaal kwam KAA Gent uit bij Sam Baro. Die liep al langer rond met de idee om te investeren in een sportclub, en toe al viel de naam van KAA Gent. Na een studieronde van enkele maanden was de deal rond. 

Sam Baro, eigenaar KAA Gent: "Ik hoorde bij de supporters, bij het stadsbestuur, verschillende partners en de club zelf de vraag, de nood aan een lokale investeerder, anders ging het naar het buitenland gaan, naar een oliesjeik, en ik ben geen oliesjeik, ik zei net als grapje, nog niet, maar dat is zeker niet de bedoeling. Ik blijf op eigen bodem. Die vraag naar lokale verankering heeft mij echt welm aangesproken, heeft mij  zes maanden geleden doen bellen naar Ivan om te zeggen, wij moeten rond de tafel zitten ik ben echt geinteresseerd om in dit project te stappen".

Baro wil meer volk naar het stadion, want een vol stadion geeft ook de spelers een boost. Hij zet daar ondermeer ook AVS voor in. Bij elke thuiswedstrijd is er voortaan Studio Buffalo, een programma over het reilen en zeilen van KAA Gent en de supporters.