Spoorwegpolitie controleert op roodrijders en spoorlopers

De spoorwegpolitie organiseert vandaag een actie tegen spoorlopers en roodrijders. Ondanks een heleboel campagnes stelt de politie vast dat nog veel mensen en automobilisten door het rode licht rijden en zelfs tussen de slagbomen slalommen. Volgens de meest recente cijfers zijn de Oost-Vlamingen de slechtste leerlingen van de klas. Vandaar dat de spoorwegpolitie met de actie begon aan de spoorwegovergang Afrikalaan in Gent. Een plaats waar heel wat overtredingen worden vastgesteld.

Het is een blijft een probleem aan de overwegen. Voetgangers die het roodlicht negeren en denken ze nog voor de trein kunnen oversteken. Tegen die hardleerse mensen werd er vandaag opgetreden.

Marc Vervaenen - directeur operatie Spoorwegpolitie: "Dat is geen maatschappij ontwrichtend fenomeen zoals we de dag van vandaag kennen met het terrorisme en met de drugcriminaliteit, maar het wel een maatschappelijk relevant fenomeen. Dit om verschillende redenen. Eerst en vooral is er het menselijk leed, wanneer een trein een persoon raakt al dan niet met een wagen, dan is dat mogelijks met de dood tot gevolg. Toch zware gevolgen. Ten tweede heeft dat een aantal infrastructurele gevolgen. Als wagens of vrachtwagens betrokken zijn is het duidelijk dat het ook een zware infrastructurele impact heeft".

Dat dergelijke acties tegen spoorlopen nodig zijn bewijzen de cijfers van het aantal incidenten in 2022.

Frédéric Petit - woordvoerder Infabel: "Vorig jaar bijvoorbeeld 650 meldingen. 6 dodelijke slachtoffers en daarnaast vorig jaar, aan overwegen, 32 ongevallen waarvan 11 dodelijke slachtoffers. Dus in totaal 17 mensen die in 2022 het leven hebben gelaten door het niet respecteren van de verkeersregels aan een overweg of langs het spoor".